Ga naar de inhoud

Wat is een thuisbatterij en welke rol speelt Bliq hierin?

Wat is een thuisbatterij en wat doet Bliq?

Thuisbatterijen -of thuisaccu’s- zijn apparaten die je kunt opladen en ontladen met elektriciteit. Je kunt de overtollige stroom van je zonnepanelen opslaan en later  op de dag gebruiken.

Je kunt ook stroom in- en verkopen van het elektriciteitsnet met Bliq op basis van een dynamisch energiecontract met uurprijzen. Zo kun je stroom goedkoop inkopen en later voor een hoger bedrag verkopen.

Je hebt dus niet perse zonnepanelen nodig om je energierekening te verlagen met een thuisbatterij. 

Je thuisbatterij-set bestaat normaal uit 3 elementen: een batterij-module, een batterij management systeem (BMS) en een omvormer.

Thuisbatterij: omvormer, BMS & batterij-module

Omvormers zijn er in vele soorten en maten. We onderscheiden met een batterijtoepassing veelal hybride- en retrofit omvormers. Hybride omvormers combineren de stroom van een zonnedak met de opslagcapaciteit van een thuisbatterij, als de batterij vol is levert deze terug aan het elektriciteitsnet.

Retrofit omvormers worden geïnstalleerd naast een al bestaand zonnedak en omvormer systeem, deze staat zelfstandig en past de werking van de thuisbatterij aan op de stroomafname in huis.

De meeste hybride omvormers zijn ook als retrofit te installeren, hier wordt dan simpelweg de aansluiting van het zonnedak niet gebruikt. Het vermogen van omvormers wordt meestal aangeduid in kilowatt (kW)

Het batterij management systeem (BMS) zorgt ervoor dat alle batterij-modules gezamenlijk worden geladen en ontladen, zodat er geen spanningsverschil tussen de batterijen-modules kan ontstaan. Deze batterij-modules vormen de daadwerkelijke opslagcapaciteit. De capaciteit wordt hier aangeduid in kilowattuur (kWh). 

Zo kun je met een 5 kilowatt (kW) omvormer een 10 kilowattuur (kWh) batterij volledig opladen in 2 uur. 

Dynamische energiecontracten

De meeste energieleveranciers kopen hun stroom in op de energiebeurs (EPEX). Deze stroom wordt aan jou doorverkocht in de vorm van een variabel- of vast energiecontract.

Omdat de stroomprijzen gedurende de dag per uur verschillen, nemen zij simpel gezegd een gemiddelde hiervan met marge voor zichzelf. Dit bedrag, op basis van je verbruik, zie jij aan het einde van het jaar op jouw afrekening.

Naast variabele en vaste energiecontracten bestaan er ook dynamische energiecontracten. Hierin betaal je de daadwerkelijke markt-inkoopprijs van stroom op het moment dat je het afneemt.

De prijzen worden elke dag rond het middaguur voor de dag erna bekend gemaakt en zijn openbaar beschikbaar. Je kunt hier dus op anticiperen met elektriciteit gebruiken (of inkopen en verkopen), zolang dit maar op het juiste moment gebeurt.

Stroom in- en verkopen met Bliq

Bliq geeft jouw thuisbatterij-omvormer de opdracht om de thuisbatterij te vullen wanneer de prijzen goedkoop zijn. Later op de dag, wanneer de prijzen hoog zijn, krijgt de thuisbatterij-omvormer van Bliq de opdracht om te ontladen en de stroom terug te geven aan het elektriciteitsnet.

Je verkoopt jouw goedkoop ingekochte stroom dus voor een hogere prijs. Zo behaal je dagelijks een positief resultaat met een thuisbatterij. Het enige wat jij dus hoeft te doen is een thuisbatterij met Bliq (laten) installeren en overstappen op een uurprijscontract, het maakt voor Bliq niet uit welke leverancier je hiervoor selecteert. We kunnen je ook helpen met overstappen, hiervoor werken we samen met meerdere energie-partners.

Dynamische uurprijscontracten zijn maandelijks opzegbaar. Het resultaat van je totale verbruik in huis en je ingekochte en verkochte stroom is overzichtelijk terug te vinden in onze Bliq app. Kortom: Wij doen al het werk. Jij bespaart direct op je energierekening.

Hoeveel je kunt besparen, check je met onze gratis online calculatietool.

Categorieën: Kennisbank