Ga naar de inhoud

Salderen stopt 2027: effect terugverdientijd thuisbatterij

Het kabinet heeft in mei 2024 gepresenteerd dat de salderingsregeling wordt afgeschaft per 1 januari 2027. Vanaf dat moment mag je teruggeleverde stroom niet meer verrekenen met ingekochte stroom. Hierdoor gaat de terugverdientijd van zonnepanelen omhoog. Als je al zonnepanelen hebt, wordt de opbrengst hiervan minder waard.

Let op: het is nog niet zeker of het stoppen van de saldering wordt doorgezet. Daarvoor moet eerst het nieuwe kabinet worden geïnstalleerd en moet dit daadwerkelijk vastgelegd worden. Mocht het afschaffen van salderen wel worden doorgezet, heeft het ook effect op verwacht rendement van de thuisbatterij, afhankelijk van type aansturing. Gelukkig heeft Bliq meerdere algoritmes, je kunt vrij switchten, waardoor je altijd het meeste uit je thuisbatterij kunt halen.

Soorten Bliq Powerflow aansturing

Via de Bliq app kun je selecteren waar jij je thuisbatterij voor wilt inzetten. Het is jouw thuisbatterij, dus jij bepaalt. Er zijn momenteel 4 keuzemogelijkheden.

1

Zonnestroom laden

Zonnestroom wordt opgeslagen in de batterij. Dit gebruik je later op de dag in huis. Kan worden gecombineerd met vaste, variabele & dynamische contracten.

2

Geoptimaliseerd laden

Zonnestroom opslaan + goedkoop laden uit vanuit het net later in huis gebruiken. Zelflerend algoritme dat patronen herkent in je verbruik & zorgt voor maximale vergoeding op teruglevering.

3

Dynamisch handelen

Op goedkope momenten stroom inkopen en verkopen op dure momenten. Omdat er gesaldeerd mag worden levert dit rendement op. Dit kan met alle dynamische energieleveranciers.

4

Onbalansmarkt handelen

Inzet van batterij voor net-stabiliteit. Hiervoor wordt een bonus uitgekeerd via de energiemaatschappij. Dit levert het meeste rendement, mede doordat er gesaldeerd mag worden.

Salderen stopt: effect op terugverdientijd

Als salderen stopt, mag je teruggeleverde stroom niet meer verrekenen met ingekochte stroom. Je krijgt dus ook het belastingcomponent van stroom (€ 0,1320 incl. btw per kWh) niet meer terug bij teruglevering. Dit heeft effect op effectiviteit van alle soorten thuisbatterij algoritmes. Sommige gaan meer opleveren en anderen juist minder. Hoe dit precies werkt, lees je hieronder.

Wat levert een thuisbatterij je op met & zonder salderingsregeling?

Voorbeelden met én zonder salderen

Als salderen stopt wordt het algoritme ‘Dynamisch handelen‘ in Nederland financieel minder interessant. In de basis geldt hetzelfde voor ‘Onbalansmarkt handelen‘, omdat het belastingcomponent bij ontladen niet wordt teruggegeven. Door dit echter te combineren met ‘Geoptimaliseerd laden’, blijft de situatie vergelijkbaar.

Op dat moment worden ‘Zonnestroom laden‘ en ‘Geoptimaliseerd laden‘ juist financieel meer interessant. Dit laatste omdat je zonnepanelen minder opleveren bij teruglevering en je deze stroom juist zoveel mogelijk in huis wilt opmaken.

Bliq heeft al duizenden thuisbatterijen op deze aansturing in Vlaanderen, waar geen salderingsregeling is. Je kunt in de Bliq app met één druk op de knop het algoritme aanpassen! Wanneer salderen stopt zullen we je via email en in de Bliq app attenderen op wat ons advies is.

Met salderen

Zonder salderen

Je kunt zelf wisselen tussen Bliq Powerflow algoritmes

In de Bliq app kun je eenvoudig wisselen tussen algoritmes. Je gaat hiervoor in het menu naar ‘Mijn Bliq’ en daarna ‘Mijn Bliq Powerflow’.

Je ziet hier een lijst aan mogelijkheden. Je selecteert jouw type aansturing en eventueel beschikbare add-ons. Na selectie en bevestiging gaat Bliq Powerflow geheel automatisch voor je aan de slag.

Zo bepaal je geheel zelf waar je je thuisbatterij voor wilt inzetten! Je zit nergens aan vast en er is geen lock-in zoals bij bepaalde andere aanbieders.

Heb je hulp nodig met het bepalen van het juiste algoritme voor jouw behoefte? Neem dan contact met ons op.

Bliq werkt continue aan nieuwe verdienmodellen voor je thuisbatterij

Waar je op dit moment kunt kiezen uit 4 soorten aansturing, zullen dat er meer zijn in de toekomst. De thuisbatterij hardware is voor Bliq enkel het middel tot het bereiken van een doel: Het gaat om slimme software voor het gebruik ervan, om het maximale eruit te halen.

Toekomstige mogelijkheden zullen zijn toegang tot diverse congestiemarkten, het slim laden van de elektrische en hybride auto, wanneer je op het maximale bereik van je aansluiting zit pieken opvangen, zodat je niet naar een grotere aansluiting hoeft en meer.

Zo is er voor iedere gebruiker een algoritme die precies doet wat er verwacht wordt. Samen werken we aan een slimmere duurzame toekomst!