Ga naar de inhoud

Dynamisch energiecontract

Wat is een dynamisch energiecontract met uurprijzen? En wat is het verschil hiervan ten op zichte van een variabel en vast energiecontract?

Als je onze website hebt bezocht of andere artikelen van ons hebt gelezen, ben je deze term waarschijnlijk al eens tegengekomen: een dynamisch energiecontract met uurprijzen. Dit is de nieuwste vorm van energiecontracten die je kunt afsluiten bij een select aantal aanbieders. In Nederland worden dynamische energiecontracten aangeboden door een handjevol energieleveranciers. In Vlaanderen is het aanbod ook nog beperkt, echter wordt het binnenkort verplicht voor leveranciers met meer dan 200.000 klanten, om een dynamisch energiecontract in het aanbod op te nemen.

Deze contracten geven jou toegang tot de groothandelsmarkt voor stroom. Op deze markt is de prijs voor een kWh stroom elk uur anders, afhankelijk van de hoeveelheid vraag en aanbod. De prijzen worden een dag van tevoren vastgesteld en bekend gemaakt. Over het algemeen is de stroom door hogere vraag duurder in de ochtend en avond, en goedkoper in de middag. Het toenemende aanbod van zonnestroom overdag drukt deze prijs steeds verder naar beneden. Soms is de prijs zelfs negatief! Dan krijg je dus geld om stroom van het net af te nemen. ‘Laadt die batterij maar vol’ horen we je zeggen, nou dat is precies wat we doen.

Los van wat we kunnen doen met slimme batterij aansturing, zitten er nog meer voordelen aan een dynamisch energiecontract. De prijs die je betaalt en ontvangt voor je stroom is namelijk een stuk eerlijker. Bij een vast of variabel contract is de stroomprijs voor een langere tijd vastgezet, maar jouw energieleverancier koopt (deels) in op de groothandelsmarkt. Het is moeilijk te voorspellen wat deze prijzen gaan doen, dus rekent de leverancier een extra marge. Bij een dynamisch energiecontract betaal of ontvang je de werkelijke prijs van het moment, dus het risico voor de leverancier is een stuk lager. Dit scheelt jou weer extra kosten! Nog een voordeel is dat jouw leverancier geen langetermijncontracten aangaat, om jou in je stroom te voorzien in de toekomst. Alles gebeurt namelijk op dag basis. Hierdoor ben je dus ook vrij om over te stappen wanneer je wilt.

We kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de rekening die maandelijks bij je op de mat valt. Die ziet er afhankelijk van de gekozen aanbieder, anders uit. Er zijn aanbieders van uurprijscontracten die op maandbasis afrekenen, dan verschilt het bedrag elke maand. Over het algemeen zal het in de zomer goedkoper zijn dan in de winter. Het kan zelfs zijn dat je in de zomer geld terugkrijgt door de verkoop van je zonnestroom! In de winter kan je dan echter wel een (stuk) hoger bedrag verwachten. Andere aanbieders werken met een voorschotbedrag, zoals je dat ook gewend bent met een vast of variabel contract. Bij beide aanbieders krijg je een jaarafrekening waarop alles verrekend wordt. Voor Nederlandse klanten geldt altijd dat salderen op jaarbasis gebeurt.

Categorieën: Kennisbank