Ga naar de inhoud

Thuisbatterijen, omvormers en zonnepanelen

Hoe voeg je een thuisbatterij systeem toe aan je woning?

Een gemiddeld zonnepanelen systeem bestaat meestal uit zonnepanelen & omvormer. De omvormer is het centrale apparaat. Hij zet de gelijkstroom (DC) vanuit je zonnepanelen om naar wisselstroom (AC) voor in je huis en op het elektriciteitsnet. Dit is bij seriële omvormers één-weg verkeer: enkel DC naar AC. Er wordt in principe geen stroom van het elektriciteitsnet gegeven aan de omvormer. Dat zou ook geen nut hebben, want je kunt dit nergens in opslaan.  

Wanneer je een thuisbatterij wilt toevoegen in jouw woning, kan dat op 3 manieren:

  • Hybride systeem: geheel nieuwe totaal-installatie óf oude omvormer vervangen en jouw zonnepanelen hierop aansluiten
  • Retrofit systeem met zonnepanelen; nieuwe (hybride) omvormer met batterij (naast het huidige systeem met zonnepanelen)
  • Retrofit systeem zonder zonnepanelen: nieuwe (hybride) omvormer met batterij

In elk van deze situaties is Bliq geschikt om de thuisbatterij slim aan te sturen.

Hybride systeem: nieuwe installatie óf oude omvormer vervangen en je zonnepanelen hierop aansluiten

Als je op dit moment een zonnepanelen-systeem hebt en je omvormer is niet hybride, dan kun je ervoor kiezen om je deze te vervangen.

Een hybride omvormer kan naast zonnepanelen-stroom omzetten, ook je thuisbatterij laden en ontladen. Daarnaast kan hij voor het opladen van de batterij kiezen tussen stroom van je zonnepanelen óf van het elektriciteitsnet. Bij ontladen haalt hij de stroom uit je batterij en geeft dit aan je woning en het elektriciteitsnet. 

Bij vervanging wordt gekozen voor een gelijkwaardige omvormer (met hetzelfde vermogen in Kilowatt, kW). Bijvoorbeeld: je hebt nu een seriële 5kW omvormer, dan wordt er meestal ook een 5kW hybride variant teruggeplaatst. Zo blijft jouw zonnepanelen systeem optimaal gedimensioneerd én kun je er ook je thuisbatterij op aansluiten.  

Een extra voordeel is dat -afhankelijk van hoe oud de huidige omvormer is- je gehele systeem weer langer zonder problemen blijft functioneren. De gemiddelde omvormer heeft namelijk een levensduur van ongeveer 10 jaar. Je zonnepanelen gaan meestal veel langer mee. 

Retrofit systeem met zonnepanelen; hybride omvormer met batterij (naast het oude systeem met zonnepanelen)

Retrofit betekend letterlijk ‘achteraf inbouwen’. Er wordt een nieuw kabeltraject aangelegd naar je meterkast met daarin dus een eigen groep. Hierop wordt de nieuwe hybride omvormer met batterij aangesloten.

Er wordt een Bliq kWh meter geplaatst in de meterkast op de kabel van je reeds aanwezige zonnepanelen-systeem. Zo weet Bliq precies wat en wanneer er wordt opgewekt en zo kunnen we de hybride omvormer opdracht geven om stroom te gaan “trekken”. Zo wordt de zonnestroom van het reeds aanwezige (oudere) systeem -voordat dit wordt teruggeleverd aan het net- in de batterij “getrokken”.

Door deze manier van installeren kan je elk huidig zonnepanelen-systeem combineren met een thuisbatterij installatie. Het werkt bijvoorbeeld ook goed samen met Enphase micro-omvormer installaties.

Een bijkomend voordeel van een retrofit installatie is dat de garantie van je al aanwezige zonnepanelen-systeem blijft bestaan. Er wordt immers niet ingebroken op dit reeds bestaande systeem die geplaatst is door een (andere) installateur een tijd geleden.

Retrofit systeem zonder zonnepanelen: hybride omvormer met batterij

Je kunt een thuisbatterij ook gebruiken zonder zonnepanelen in jouw woning. Je gebruikt de hybride omvormer dan alleen voor het opladen en ontladen van je thuisbatterij. Je koopt op de goedkoopste uren van de dag stroom in en stopt dit in je batterij.

Je gebruikt deze stroom dan later op de dag in jouw woning om je meter zoveel mogelijk op 0 te houden (Vlaanderen) of verkoopt deze met winst wanneer de prijs het hoogste is (Nederland).

Dit type systeem werkt goed in situaties waarbij geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden, zoals bijvoorbeeld appartementen.  

Categorieën: Kennisbank