Ga naar de inhoud

Hoe werkt Bliq onbalans handelen?

Handelen op de onbalansmarkt: automatisch verdienen aan netstabilisatie

Via de Bliq app kun je selecteren waar jij je thuisbatterij voor wilt inzetten. Het is jouw thuisbatterij, dus jij bepaalt. Een nieuwe keuzemogelijkheid is ‘handelen op onbalans‘. Hierna krijg je een lijst aan deelnemende energiemaatschappijen (waar je al zit, of waar je naar over kunt stappen). Vervolgens start je slimme aansturing. Het rendement wordt maandelijks verrekend op je energierekening.

We starten deze mogelijkheid met: Frank Energie. Dit in combinatie met een Frank Slim Handelen energiecontract. Op korte termijn zal deze lijst worden aangevuld met andere energiemaatschappijen. Je bent altijd vrij om later een ander type aansturing te selecteren, of over te stappen naar een andere energiemaatschappij. Zo ben en blijf je volledig onafhankelijk!

Soorten Bliq thuisbatterij aansturingKeuze energiemaatschappij
Zonnestroom ladenVolledig vrij in keuze energiemaatschappij
Geoptimaliseerd ladenVolledig vrij in keuze energiemaatschappij
Dynamisch handelenVolledig vrij in keuze energiemaatschappij
Onbalans handelenFrank Energie (binnenkort meer)
De keuze ‘onbalans sturing’ via Bliq werkt in eerste instantie alleen voor nieuwe Bliq thuisbatterijen in Nederland. Vanaf 22 juli 2024 is dit ook beschikbaar voor alle andere merken/fabrikanten van thuisbatterijen. Tijdens het adviesgesprek krijg je alle informatie over de verschillende soorten aansturing.

Nog meer verdienen én besparen met je thuisbatterij

Op de onbalansmarkt acteert de landelijke netbeheerder. Zij probeert marktspelers te bewegen mee te helpen het landelijke stroomnet in balans te houden. En omdat er voortdurend wat aan de hand is, is die markt erg volatiel.

Er schuift bijvoorbeeld een wolk voor de zon of er schakelt een kolencentrale af. Door je thuisbatterij hier (ook) voor in te zetten, kun jij nóg meer verdienen en dus besparen met je thuisbatterij. Hiermee kan de terugverdientijd verder worden teruggebracht.

In het voorbeeld zie je een calculatie voor een Bliq thuisbatterij met 8kW vermogen en 20 kWh capaciteit met een Frank Energie ‘Slim handelen’ koppeling. Met dit model kun je €1.756,17 per jaar verdienen, wat wordt verrekend op je energierekening. De verwachte terugverdientijd met deze Bliq thuisbatterij is hierdoor dan minder dan 6 jaar.

1. Selecteer type Bliq Powerflow aansturing

Je selecteert via de Bliq app: ‘handelen op onbalans‘. Hiermee kun je automatisch deelnemen aan netstabilisatie. Je gaat hiermee verdienen aan het helpen van stabiliseren van het stroomnet.

2. Selecteer energiemaatschappij

Je kiest uit een lijst van energiemaatschappijen, waar je zit of waar je naar over wilt stappen. Bliq koppelt je thuisbatterij aan je energiecontract, zodat het onbalans resultaat maandelijks goed verrekend kan worden.

3. Onbalans aansturing gaat aan de slag

Alles gaat geheel automatisch. Je kunt alles inzien in de Bliq app & app energiemaatschappij. Je kunt later altijd een ander type aansturing selecteren. Of ‘handelen met onbalans’ kiezen met een andere energiemaatschappij.

Terugverdientijd per Bliq thuisbatterij met Frank Energie koppeling

We simuleren de verwachte terugverdientijden per Bliq thuisbatterij in combinatie met Frank Energie op de onbalans markt.

De berekening, gemaakt in samenwerking met Frank Energie, is op basis van beschikbare onbalanshandel data met Bliq thuisbatterijen uit 2023.

Per model kan het hoger of net iets lager uitvallen, afhankelijk van toekomstige marktwerking. Dit is terug te zien in de grafieken.

Deze berekeningen zijn opgemaakt door Frank Energie op basis van diverse Bliq thuisbatterijen. Aan de inhoud zijn geen rechten te ontlenen. Je leest er meer over op de Frank Energie website.