Ga naar de inhoud

Type hoofdaansluiting

Hoe kun je achterhalen wat voor meterkast aansluiting je hebt?

Je kunt dit zelf eenvoudig achterhalen door in de meterkast te kijken. Er zijn meerdere manieren. We beginnen met het aantal fases, door te kijken op de slimme meter.

  1. Op de slimme/digitale meter staat aangegeven of het een 1-fase of een 3-fase meter is.
    • Een 1-fase herken je aan de aanduiding 220/230V (zoals in voorbeeld).
    • Een 3-fase aansluiting wordt aangeduid met 3×220/230 of 380/400V.
  2. Op de meeste slimme/digitale meters zit een witte knop. Wanneer je hierop klikt, zie je op een gegeven moment ‘aanwezige fase spanning’.
    • Een 1-fase herken je aan ‘L1’ op het display (zoals in voorbeeld).
    • Een 3-fase herken je aan ‘L1 L2 L3’ op het display.

Als je een 1-fase aansluiting hebt is deze meestal 1x35A. Hier adviseren we om niet hoger te gaan dan een 3,68kW omvormer voor slimme thuisbatterij sturing. Er zijn ook woningen die een 1x40A aansluiting hebben, afhankelijk van het aantal verbruikers in je woning kun je dan voor een 4 of 5kW omvormer kiezen.

De 3-fase aansluitingen kennen ook verschillende types, zoals 3x25A of 3x35A. Wij bieden een 5kW en 8kW omvormer aan voor 3-fase aansluitingen.

Om precies te bepalen welke afzekering, dus aantal Ampère (A), je hebt kun je op de hoofdaansluiting getallen per fase aflezen.

Je ziet op de hoofdaansluiting schakelaars. Bij een 1-fase aansluiting zie je vaak 1 schakelaar, bij een 3-fase aansluiting zie je logischerwijs 3 schakelaars.

Op deze schakelaars staat een getal, bijvoorbeeld 35C. Dat betekent dat je een 35 Ampère aansluiting hebt. Een 40C, zoals in het voorbeeld, is een 40 Ampère afzekering. Als je een 3-fase aansluiting hebt zullen dezelfde getallen op deze schakelaars zichtbaar zijn.

Het kan voorkomen dat je een oudere versie hoofdaansluiting hebt. Dit zijn veelal ronde schroefzekeringen van bakeliet met een glasplaatje ervoor. Op deze zekeringen is af te lezen hoeveel Ampère (A) deze is.

Voorbeeldberekening: een 1 fase 40A afzekering kan maximaal ongeveer 1 * 40A * 230V = 9.200 Watt tegelijk aan. Een 3 fase 25A afzekering kan maximaal ongeveer 3 * 25A * 230V = 17.250 Watt tegelijk aan.

Ga je hier overheen doordat je meerdere gebruikers in huis tegelijk aan hebt? Dan zal deze afslaan. Daarom houden we bij het kiezen van je thuisbatterij altijd rekening met de maximale belasting van de hoofdaansluiting op basis van alle verbruikers in huis. Een slim gestuurde thuisbatterij kan immers ook vol laden van het elektriciteitsnet. Als je een laadpaal hebt adviseren we om hier load-balancing op te activeren.

Hulp nodig om dit te achterhalen?

Wil je exact weten welke aansluiting je hebt, dan kun je dit opvragen bij je netbeheerder. Voor je gemak hebben we de telefoonnummers van de netbeheerders in Nederland op een rij gezet hieronder. Je kunt vaak ook inloggen op de website van je netbeheerder om dit in te zien.

Uiteraard kunnen we je hier ook mee helpen. Neem dan contact met ons op.

Heb je een Bliq thuisbatterij bij ons aangeschaft? Dan controleren we tijdens de werkvoorbereiding altijd samen welke hoofdaansluiting je hebt, zo sta je nooit voor verrassingen tijdens de installatie.

Categorieën: Kennisbank