Skip to content

Thuisbatterijen, omvormers en zonnepanelen

Thuisbatterijen, omvormers en zonnepanelen: welke combinaties zijn er te maken?

Een gemiddeld zonnepanelen systeem bestaat meestal uit zonnepanelen, onderconstructie, omvormer en installatiemateriaal. De omvormer is het centrale apparaat. Hij zet de gelijkstroom (DC) vanuit je zonnepanelen om naar wisselstroom (AC) voor in je huis en op het elektriciteitsnet. Dit is bij standaard omvormers één-weg verkeer: enkel DC naar AC. Er wordt in principe geen stroom van het elektriciteitsnet gegeven aan de omvormer. Dat zou ook geen nut hebben, want je kunt dit nergens in opslaan bij standaard omvormers.  

Er zijn vier situaties denkbaar met omvormers en thuisbatterijen: 

  • Nieuw systeem: hybride omvormer, thuisbatterij en zonnepanelen 
  • Nieuw systeem: hybride omvormer, thuisbatterij zonder zonnepanelen (retrofit installatie)
  • Bestaand zonnepanelen systeem: standaard omvormer vervangen voor hybride met thuisbatterij
  • Bestaand zonnepanelen systeem: standaard omvormer laten en hybride omvormer met thuisbatterij ernaast plaatsen (retrofit installatie)

In elk van deze situaties is Bliq geschikt om de thuisbatterij slim aan te sturen.

Bestaand zonnepanelen systeem: standaard omvormer vervangen voor hybride met thuisbatterij

Als je op dit moment een serie geschakeld zonnepanelen-systeem hebt en je omvormer niet hybride is, dan kun je ervoor kiezen om je deze te vervangen. Bij vervanging wordt gekozen voor een gelijkwaardige omvormer (zelfde aantal kilowatt). Dus heb je bijvoorbeeld een 5kW, dan wordt er meestal ook een 5kW hybride variant teruggeplaatst. Zo blijft jouw zonnepanelen systeem optimaal gedimensioneerd en kun je er ook je thuisbatterij op aansluiten.  

Een extra voordeel is dat, afhankelijk van hoe oud de huidige omvormer is, je gehele systeem weer langer zonder problemen blijft functioneren. De gemiddelde omvormer heeft namelijk een levensduur van ongeveer 10 jaar. Je zonnepanelen gaan meestal veel langer mee. 

Nieuw systeem: hybride omvormer, batterij en zonnepanelen

Relatief nieuw zijn de hybride omvormers. Deze hebben als functie dat ze zoals bij standaard omvormers de stroom (DC) vanuit je zonnepanelen omzetten naar stroom (AC) voor in je huis en op het elektriciteitsnet.  

De hybride omvormer kan echter meer: hij kan ook je thuisbatterij laden en ontladen. Bij laden kan hij kiezen tussen stroom van je zonnepanelen of van het elektriciteitsnet. Bij ontladen haalt hij de stroom uit je batterij en geeft dit aan je woning en het elektriciteitsnet. 

Nieuw systeem: hybride omvormer, batterij zonder zonnepanelen (retrofit installatie) 

Hybride omvormers kun je ook installeren als retrofit. Je hebt dan geen zonnepanelen aangesloten op de omvormer en gebruikt deze alleen voor het opladen en ontladen van je thuisbatterij. Dit type systeem werkt goed in situaties waarbij geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden, zoals bijvoorbeeld appartementen.  

Bestaand zonnepanelen systeem: standaard omvormer behouden en hybride omvormer met thuisbatterij ernaast plaatsen (retrofit installatie)

Heb je op dit moment een serie geschakeld zonnepanelen-systeem en wil je bijvoorbeeld wegens het vervallen van garantie bij je huidige installateur hier geen aanpassing in doen? Of heb je een Enphase systeem welke met micro-omvormers werkt? Dan is het aan te raden om een nieuwe hybride omvormer en thuisbatterij ernaast te installeren. Deze worden dan op een eigen groep in je meterkast geplaatst.  

Dit worden ook wel retrofit installaties genoemd. Je huidige zonnepanelen-systeem blijft dan werken zoals je gewend bent, en je kunt ook gebruik maken van je thuisbatterij met Bliq. Wel is het dan aan te raden een Bliq kWh meter te laten plaatsen, zodat we in de Bliq-app ook jouw zonnepanelen opbrengst mee kunnen nemen met slim laden.

Categorieën: Kennisbank