Ga naar de inhoud

Thuisbatterij in je woning

In welk type woning past een thuisbatterij en in welke ruimte kun je deze het beste installeren?

Thuisbatterijen passen in elk woningtype. Denk aan vrijstaande woningen, rijtjeshuizen, boven- en beneden woningen, hoekwoningen, schuren & appartementen. Je hebt niet perse zonnepanelen nodig, omdat jouw thuisbatterij met Bliq ook dagelijks stroom kan in- en verkopen op het juiste moment via een dynamisch energiecontract.

De ideale plek voor jouw thuisbatterij is een locatie waar voldoende ruimte is. Denk hierbij aan de zolder, hal, kelder, garage of technische ruimte. Bij appartementen kan deze ook in het trappenhuis worden geplaatst, hiervoor heb je wel akkoord nodig van je VvE. Thuisbatterijen zijn van redelijk formaat, je kunt dit vergelijken met bijvoorbeeld een halfhoge koelkast.

Thuisbatterij installatie locatie

In de ideale situatie wordt jouw thuisbatterij geïnstalleerd op een plek waar voldoende ruimte aanwezig is. Houdt er altijd rekening mee dat aan de linker, rechter en bovenzijde van de thuisbatterij & omvormer zo een 30 cm vrije ruimte nodig is. Daarnaast moet de muur waar deze tegenaan staat, of aan bevestigd wordt, van een brandwerend materiaal zijn zoals steen. Mocht dit niet aanwezig zijn is het altijd aan te raden een brandwerende plaat te plaatsen. Hoewel sommige thuisbatterijen ook buiten onder een afdak geplaatst kunnen worden, raden wij altijd aan deze binnen op een droge plek te installeren. Het is belangrijk om te weten dat jouw thuisbatterij een stroomkabel nodig heeft naar jouw meterkast. 

Kabeltraject naar de meterkast 

Jouw thuisbatterij en omvormer worden meestal geplaatst op één plek. Er is dan altijd een stroomkabel nodig naar de meterkast. Dit mag ook een schone, niet gebruikte, groep zijn die beschikbaar is in jouw woning. Anders wordt er een nieuw kabeltraject aangelegd. Mocht je thuisbatterij in de schuur naast je woning geïnstalleerd worden, moet er een kabel ingegraven worden via de tuin. Daarnaast moet er in de meterkast een passende aardlekautomaat worden geplaatst, deze vormt een aparte groep voor jouw thuisbatterij. De Bliq-vanger wordt meestal in de meterkast opgehangen en aangesloten op jouw slimme meter.  

Categorieën: Kennisbank