Ga naar de inhoud

Vaste terugleveringskosten zonnestroom voorkomen

Recent hebben enkele Nederlandse energiemaatschappijen voor klanten met zonnepanelen & een vast- of variabel energiecontract ‘vaste terugleveringskosten’ geïntroduceerd. Sinds de overheid heeft besloten de salderingsregeling niet af te schaffen komen er steeds meer energiemaatschappijen met deze ’terugleverheffing’. We leggen je uit waarom dit is en hoe je kunt voorkomen dat je deze kosten moet betalen. Belangrijk om alvast te vermelden: vaste terugleveringskosten gelden niet bij dynamische energiecontracten.

Zonnestroom veroorzaakt onbalans voor je energiemaatschappij

Er geldt in Nederland de salderingsregeling. Hierdoor moeten energiemaatschappijen op de jaarafrekening van elke klant de teruggeleverde stroom aftrekken van de afgenomen stroom. Hierdoor verdienen energiemaatschappijen relatief weinig aan klanten met zonnepanelen bij vaste- & variabele contracten.

Daarnaast is zonneproductie lastig te voorspellen. Wanneer er meer, of juist minder, wordt opgewekt dan verwacht, wordt er gesproken over onbalans. De energiemaatschappij moet dan op dagbasis deze stroom voor een laag bedrag doorverkopen of juist extra stroom inkopen tegen hogere prijzen.

Tot halverwege 2023 werden de kosten van teruggeleverde stroom uitgespreid over alle klanten van alle energiemaatschappijen. Hierdoor betaalden klanten zonder zonnepanelen mee aan het salderen van klanten met zonnepanelen.

Sinds recent wordt deze gecreëerde onbalans van teruggeleverde zonnestroom toegewezen aan alle individuele energiemaatschappijen, op basis van hoeveel klanten zij hebben die terugleveren. Dit raakt dus de winst van maatschappijen die veel klanten hebben met zonnepanelen.

Om die reden introduceren zij nu vaste terugleverkosten voor zonnestroom. Feitelijk dekken ze zich hiermee in om hun winsten te beschermen en kunnen ze de prijzen van elektriciteit beter spreiden voor mensen mét en zonder zonnepanelen. De achterliggende reden is de salderingsregeling.

Vergoeding betalen voor je teruglevering / injectie

De vaste terugleveringsvergoeding is er in verschillende vormen. De meest voorkomende is dat je een bedrag betaalt voor alle teruggeleverde kWh op basis van staffels of schalen.

Zo betaal je bijvoorbeeld €‎252 per jaar bij jaarlijkse teruglevering‎ van 2.100 kWh. Of €‎552 per jaar bij teruglevering van 5.200 kWh.

Gemiddeld genomen zien we dat er ongeveer 30% van eigen zonnepanelen opwek direct wordt opgemaakt in huis gedurende het jaar. De rest lever je terug aan het net.

Heb je dus 12 zonnepanelen van 400 Wp en produceren deze bijvoorbeeld 4.300 kWh per jaar? Dan zul je ongeveer (4.300 * 30% =) 1.290 kWh opmaken in huis en (4.300 kWh – 1.290 kWh =) 3.010 kWh terugleveren. Je moet dan €252 per jaar betalen aan vaste terugleveringskosten.

Uiteraard verschilt bovenstaand rekenvoorbeeld per situatie.

Terugleveringskosten gelden niet bij dynamische energiecontracten

Bij een dynamisch energiecontract betaal je de stroomprijs van een specifiek uur bij afname. Of krijg je de stroomprijs van dat uur terug als je zonnestroom aan het terugleveren bent.

Ook bij dynamische energiecontracten geldt de salderingsregeling. Neem je jaarlijks 4.000 kWh af van het net en lever je 2.500 kWh terug? Dan krijg je de uurprijs per kWh, het belastingcomponent van stroom (€0,132 per kWh) en de inkoopkosten per kWh door je energiemaatschappij (±€0,02 tot ±€0,05 per kWh) terug over deze geïnjecteerde 2.500 kWh.

Neem je jaarlijks 3.000 kWh af en lever je 4.000 kWh terug? Dan krijg je over 3.000 kWh van de 4.000 kWh de uurprijs per kWh, het belastingcomponent en de inkoopkosten terug. Voor de overige geïnjecteerde 1.000 kWh stroom krijg je dan alleen de uurprijs per kWh.

Omdat het bedrag wat je krijgt per kWh teruggeleverde zonnestroom afhankelijk is van de marktprijs in dat uur, is er minder risico (en dus kosten) voor je energiemaatschappij. Onder andere hierdoor worden vaste terugleverkosten niet toegepast bij dynamische energiecontracten.

Toevoeging van thuisbatterij: verschil tussen gebruik in ‘zelfconsumptie’ & ‘slim dynamisch laden’

Als je een thuisbatterij toevoegt aan het huis met zonnepanelen en je gebruikt deze voor alleen zelfconsumptie (overdag laden met eigen zonnestroom en dat later op de dag opmaken), dan zul je over het jaar minder injecteren. Hierdoor betaal je dus minder vaste terugleveringskosten bij een variabel- of vast contract.

Gemiddeld genomen zul je van de eerder genoemde 30% wat je opmaakt in huis aan zonnestroom, naar zo’n 60% kunnen gaan. Dan injecteer je dus alsnog 40% op jaarbasis, maar val je wel in een lagere schaal en betaal je dus minder. Dit verschil zal echter verwaarloosbaar zijn ten opzichte van de investering die je moet doen op de thuisbatterij.

Als je met zonnepanelen zou overstappen naar een dynamisch contract, een thuisbatterij installeert in je woning én deze slim dynamisch gaat laden met Bliq haal je maximaal rendement in de situatie van salderen. Ook hoef je dan geen vaste terugleveringskosten te betalen.

Bekijk hoeveel je kunt besparen met een slim aangestuurde thuisbatterij

Zodra salderen over vele jaren wordt afgebouwd is Bliq er ook voor je. Dan laden we zoveel mogelijk met eigen zonnestroom in de batterij, aangevuld met de goedkoopste uren van de dag van het net. Hiermee houden we je meter zoveel mogelijk op 0. In de winter, bij weinig zonnestroom, laadt de batterij volledig op de laagste uren van het net. Dit doet Bliq al in Vlaanderen, waar geen salderingsregeling geldt. Zo heb je altijd de goedkoopste stroom van de dag.

Hierdoor is het dus nu al interessant om te kiezen voor een dynamisch contract en slim gestuurde thuisbatterij als je zonnepanelen hebt.