Ga naar de inhoud

Thuisbatterijen & weersomstandigheden

Thuisbatterijen reageren op warmte & kou

Elke thuisbatterij bevat een Batterij Management Systeem (BMS). Deze zorgt ervoor dat alle batterij-modules gezamenlijk worden geladen en ontladen. Daarnaast zorgt deze ervoor dat er nooit diepontlading van de batterij-modules kan plaatsvinden.

Ook zorgt het BMS ervoor dat de batterij-modules bij warme en koude omgevingstemperaturen worden beschermd. Dit is noodzakelijk om de levensduur van de batterijen te optimaliseren.

Wordt de thuisbatterij intern warm? Dan kan het BMS het toegelaten vermogen op de thuisbatterij automatisch verminderen. Bij hoge temperaturen kan hij zichzelf uitschakelen.

Wordt de thuisbatterij intern koud? Dan kan het BMS het toegelaten vermogen op de thuisbatterij automatisch verminderen. Bij temperaturen (ver) onder 0 kan hij zichzelf uitschakelen.

De exacte temperaturen en met hoeveel % vermogen het BMS de omvormer zal ‘knijpen’ is afhankelijk van de fabrikant en type thuisbatterij en omvormer.

Toegelaten vermogen (kW) door omvormer is afhankelijk van laadstatus thuisbatterij & interne temperatuur

Elke fabrikant van thuisbatterijen bepaald hoe ‘hard’ de batterij geladen mag worden bij bepaalde interne temperaturen van de batterij. De belangrijkste factor hier is de omgevingstemperatuur waar de thuisbatterij geïnstalleerd staat. Daarnaast is het goed om te weten dat wanneer de thuisbatterij wordt geladen, deze intern ook licht opwarmt.

Dit schema laat een voorbeeld zien hoeveel % van het omvormer vermogen (kW) wordt toegelaten om de thuisbatterij capaciteit (kWh) te laden/ontladen van een bepaalde fabrikant. Te zien is dat de ideale interne temperatuur voor de batterij van dit specifieke systeem tussen de 21 en 45 graden ligt, dan zal deze met vol vermogen mogen laden/ontladen. In de praktijk betekent dit een omgevingstemperatuur tussen de ±12 en 30 graden.

Het kan dus voorkomen dat wanneer een thuisbatterij buiten wordt geplaatst en de interne temperatuur onder ±7 graden komt, dat deze minder/niets doet. Er zijn ook fabrikanten die hun thuisbatterijen (continue) intern opwarmen bij lage omgevingstemperaturen, zoals Huawei. Dit kost echter ook stroomverbruik. Hier wordt het vermogen in begin van laden/ontladen flink ‘geknepen’ tot deze warm genoeg is.

Het effect van afschakelen bij te lage temperaturen is dus dat je thuisbatterij tijdelijk niet gebruikt kan worden. Ook kan het dan voorkomen dat er geen data meer binnenkomt in je app omdat de omvormer in storing valt. Het is daarom van belang om met je installateur vooraf goed te bepalen waar je de thuisbatterij laat plaatsen in- en om je woning.

Locatie van jouw thuisbatterij is belangrijk

De locatie waar je thuisbatterij wordt geplaatst is dus belangrijk. Dit bepaald namelijk ook de omgevingstemperatuur waarin deze actief is. Wij raden altijd aan de thuisbatterij in de woning, zoals technische ruimte, zolder, (inpandige) garage of (geïsoleerde) schuur te plaatsen. In de praktijk zien we veelal plaatsing in een technische ruimte of bijvoorbeeld op zolder.

Het is hierbij van belang dat je installateur altijd de voorschriften van de fabrikant volgt. De ideale omgevingstemperatuur is tussen de ±12 en 30 graden.

Lagere omgevingstemperatuur (zelfs onder 0) of hogere (boven de 30) mag natuurlijk, maar houd er dan rekening mee dat op sommige dagen in het jaar er minder of geen vermogen beschikbaar is.