Ga naar de inhoud

Thuisbatterij in zelfconsumptie versus slimme sturing

Een correct werkend thuisbatterij-systeem in zelfconsumptie is eenvoudig te herkennen.

Hoe herken je zelfconsumptie?

Dit voorbeeld illustreert een niet door Bliq aangestuurd thuisbatterij-systeem, op een nazomerdag in september. Het model is ingesteld om alleen in zelfconsumptie-modus te werken. ’s Nachts houdt hij de slimme meter zoveel mogelijk op 0. Zodra er rond 10:30 stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen, wordt de batterij opgeladen. Deze zit om 14:15 volledig vol.

De zonnepanelen blijven doorgaan met produceren waardoor er tussen 14:15 en 17:30 veel wordt terug geleverd / geïnjecteerd naar het net. Vanaf 17:30 wordt de batterij weer ingezet om de meter zoveel mogelijk op 0 te houden.

Dit voorbeeld is op een bewolkte herfstdag in oktober.

’s Nachts heeft de batterij niets kunnen doen, omdat deze leeg was. Alle verbruikte stroom in huis moest ingekocht worden. Pas om 12:00 begint de batterij te laden, maar komt niet boven de 40% vol. Dit omdat er te weinig zonnestroom is. Vanaf 16:00 ontlaadt deze en houdt de meter zoveel mogelijk op 0 tot 21:00. Dan is hij weer leeg.

De gemiddelde thuisbatterij in zelfconsumptie modus zal zo een 100 dagen per jaar (bijna) niets doen. Dit komt omdat er in de winterperiode nauwelijks stroom wordt opgewekt door zonnepanelen.

Wat doet slimme sturing in Vlaanderen?

Dit is een voorbeeld van slimme sturing van Bliq met zonnepanelen, thuisbatterij en dynamisch energiecontract in Vlaanderen op een zomerdag. ’s Nachts heeft Bliq de meter zoveel mogelijk op 0 gehouden. Om 08:00 wordt het restant van de batterij volledig geïnjecteerd naar het net, omdat op dat moment de prijs nog relatief hoog is (gele vlak laat de prijzen over de dag zien).

Bliq laat de batterij daarna tussen 09:00 en 13:00 relatief weinig doen. De zonnepanelen wekken stroom op, dit wordt deels direct verbruikt in huis en deels geïnjecteerd tegen een relatief hoge injectieprijs. Om 13:00 gaat de batterij laden, dat komt tot 15:00 uit de eigen zonnepanelen. Tussen 15:00 en 17:00 is een een klein beetje verbruik in huis wat niet wordt afgedekt door de batterij. Dit komt omdat de prijs dan relatief laag is. Tussen 17:00 en 23:00 wordt al het verbruik in huis afgedekt en wordt de overdag geladen zonnestroom uit de batterij verkocht tegen de hoogste injectieprijs van de dag.

Ditzelfde systeem in Vlaanderen wordt met Bliq ook volledig ingezet tijdens de wintermaanden, wanneer er geen/nauwelijks eigen opwek door zonnepanelen is. In bovenstaand voorbeeld wordt ’s nachts de batterij tussen 03:30 en 05:00 geladen als de prijs bijna €0 is. Dit wordt vervolgens in huis gebruikt om de meter zoveel mogelijk op 0 te houden.

Zo maakt het Bliq algoritme in Vlaanderen automatisch de beste keuze tussen inzet van opwek, inkoop van het net, verkoop/injectie & verbruik in huis. Hierdoor wordt je batterij ook volledig benut tijdens de wintermaanden, want dan wordt deze op de goedkoopste uren van de dag volgeladen uit het net. Dit verbruik je vervolgens later in huis. Zo wordt er altijd gebruik gemaakt van de goedkoopste stroom van de dag.

Wat doet slimme sturing in Nederland?

Voor Nederland geldt simpelweg een in- en verkoop algoritme. Dit algoritme koopt goedkoop in en verkoopt voor de hoogste prijs. Er wordt geen rekening gehouden met eigen zonnepanelen productie en verbruik in huis. Dit komt omdat er in Nederland gesaldeerd mag worden. Hierdoor levert vanuit financieel oogpunt een “trading” algoritme het meeste op. Zodra salderen eraf gaat, gaat dit automatisch over naar een vergelijkbaar algoritme als in Vlaanderen.

Hoe herken je of de batterij correct is ingesteld op zelfconsumptie?

Het komt helaas nog wel eens voor; een incorrect ingestelde omvormer met thuisbatterij. Voordat Bliq als add-on wordt geïnstalleerd op de omvormer van de thuisbatterij, moet deze volgens de richtlijnen altijd kunnen werken in zelfconsumptie. Pas dan willen we als Bliq de aansturing overnemen. Hiervoor moet dus ook altijd een bij de omvormer meegeleverde powermeter met CT-klemmen correct geïnstalleerd zijn.

Dit is met een reden. Mocht het Bliq-abonnement ooit opgezegd worden, moet het systeem netjes terug kunnen vallen in zelfconsumptie modus. Anders staat er een niet-werkend thuisbatterij-systeem nadat Bliq stopt met aansturen.

Het voorbeeld illustreert een incorrect geïnstalleerd thuisbatterij-systeem met zonnepanelen. De zonnepanelen produceren volgens verwachting. De batterij doet echter (bijna) niets.