Ga naar de inhoud

Thuisbatterij: oplossing voor uitvallende omvormers?

Het komt niet vaak voor, alleen in hele specifieke gebieden waar bijvoorbeeld veel zonnepanelen zijn: uitvallende omvormers.

Elke omvormer heeft een intern mechanisme, waardoor deze automatisch afslaat als de spanning en/of frequentie van het elektriciteitsnet te hoog wordt. Dit kan gebeuren wanneer er veel zonnepanelen tegelijk aan het terugleveren zijn aan het elektriciteitsnet. We zien dit slechts af en toe voorkomen bij ±0,8% van alle klanten die gebruik maken van Bliq in Nederland en bij ±0,2% in Vlaanderen.

In Europa geldt dat de standaard frequentie meestal 50 Hertz en spanning 230 Volt is. Zodra er veel zonnepanelen tegelijk terugleveren aan het net in een bepaalde regio, gaat daar het voltage op het net omhoog. Dit komt omdat deze systemen stroom “duwen” op het net. Daartegenover staat dat op dat moment door huishoudens en bedrijven te weinig stroom “getrokken” (verbruikt) wordt.

Een thuisbatterij kan ervoor zorgen dat je omvormer niet afslaat. Als de batterij van Bliq opdracht krijgt om te gaan laden, zelfs bij te hoge netspanning, blijft deze werken totdat de batterij vol zit. Hoe dit in zijn werk gaat lees je hieronder.

Stroom “trekken” en “duwen”

Stel in de ochtend is het voltage op het elektriciteitsnet 230V. De zon gaat schijnen en alle omvormers in de regio gaan stroom produceren. Deze omvormers maken een hoger voltage dan 230V, daardoor vloeit de stroom die niet wordt gebruikt in huis terug het net op.

Omdat de druk op het net dan toeneemt, wordt het algehele voltage op het elektriciteitsnet groter. Dus bijvoorbeeld op een bepaald moment 240V. De omvormers produceren nog steeds zonnestroom en voeren hun voltage verder op, zo kunnen zij nog steeds blijven terugleveren. Als op een bepaald moment het voltage in Nederland 253V is op het net in jouw regio, moeten de zonnepanelen omvormers automatisch afslaan. Je zonnepanelen doen dan dus niets meer!

Voor Vlaanderen geldt dat de omvormer automatisch wordt afgeschakeld als de spanning op het net 264,5V bereikt, of als de gemiddelde spanning over 10 minuten meer dan 253V bedraagt.

Dit mechanisme is wettelijk bepaald in een norm per land. Voor Nederland geldt de EN50549-1 (voor kleinere installaties) en voor België geldt de C10/11 norm.

Thuisbatterij-systeem

Een thuisbatterij wordt gevuld met bijvoorbeeld eigen zonnestroom. Of met stroom van het elektriciteitsnet op goedkope uren met een dynamisch energiecontract.

Zo geeft Bliq in Vlaanderen voorrang aan het laden met zelf geproduceerde zonnestroom, eventueel aangevuld met goedkope stroom van het net. In de winterperiode is dit voornamelijk goedkope stroom van het net. Dit wordt vervolgens ’s avonds en ’s nachts gebruikt in huis om je meter zoveel mogelijk op 0 te houden. Vlak voordat je de volgende dag weer zelf stroom gaat produceren, of ’s nachts de prijs laag/negatief wordt, wordt het overtollige deel geïnjecteerd naar het net voor de hoogste prijs.

In Nederland wordt de batterij altijd geladen op goedkope uren en ontladen op dure uren. Er wordt geen rekening gehouden met zonnepanelen-productie of je verbruik. Dit traden levert je jaarlijks het meeste op, omdat er nog gesaldeerd mag worden. Zodra salderen (gedeeltelijk) wordt afgebouwd, wordt dit automatisch aangepast naar een vergelijkbaar algoritme zoals in Vlaanderen.

Afhankelijk van het land, moment op de dag & geldend algoritme, valt de omvormer van zonnepanelen niet uit als je een thuisbatterij hebt.

Te hoge spanning op het net & thuisbatterij (Nederland)

Met Bliq in Nederland, momenteel in een situatie van salderen, zal je zonnepanelen-omvormer niet afslaan bij een te hoge netspanning, als het algoritme op dat moment jouw thuisbatterij aan het vullen is.

Dit komt omdat jouw thuisbatterij op het moment dat deze opdracht krijgt om te laden, stroom aan het “trekken” is. Hierdoor wordt de batterij gevuld met jouw zelf geproduceerde zonnestroom.

In het voorbeeld hierboven zie je dat de omvormer in de ochtend een nette zonnestroom productielijn laat zien (groen). Rond 13:00/14:00 wordt het voltage op het net te hoog, de zonnepanelen-productie loopt door, omdat de batterij wordt gevuld (rode blok). Zodra de batterij om 15:00 vol zit, schiet de omvormer op deze specifieke dag regelmatig in beveiliging-modus (groen).

Te hoge spanning op het net & thuisbatterij (Vlaanderen)

Het niet uitvallen tijdens oplaadmomenten geldt ook in Vlaanderen. Hier wordt in de basis altijd voorrang gegeven aan laden met eigen zonnestroom. Afhankelijk van de verhouding van het aantal zonnepanelen en de capaciteit van de batterij, kan het zo zijn dat dit zelfs gedurende de dag niet voorkomt.

In het voorbeeld hierboven zie je dat in de ochtend de omvormer regelmatig wordt afgeschakeld (groen) op deze specifieke dag. Zodra deze gaat laden tussen 11:30 en 15:45 (rode blok), wordt de zonnestroom-productie weer stabiel (groen). Zodra de batterij vol zit, schakelt de omvormer weer regelmatig af (groen).

In Vlaanderen geldt dat je mogelijk een compensatie kan krijgen van Fluvius wanneer je omvormer (regelmatig) uitvalt. Kijk voor meer informatie op de website van Fluvius.