Ga naar de inhoud

Dynamisch energiecontract

Wat is een dynamisch energiecontract met uurprijzen?

Bij een dynamisch energiecontract zijn de tarieven voor elektriciteit en/of gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de ‘spotmarkt’. De spotmarkt wordt ook wel de ‘day ahead markt’ genoemd. In Nederland kennen we de EPEX Spot, voor Vlaanderen is dit bijvoorbeeld de Belpex SPOT.

Eind 2021 verplichtte de Europese Unie (EU) energieleveranciers met meer dan 200.000 klanten de mogelijkheid tot het afsluiten van een dynamisch elektriciteitscontract te bieden. Het aantal aanbieders van deze dynamische energiecontracten neemt dus flink toe!

Aanbieders dynamische energiecontracten

Je kunt bij meerdere energieleveranciers terecht voor dynamische contracten in Nederland en België. Wat we hier laten zien is slechts een selectie. De contracten bij dynamische leveranciers zijn per maand opzegbaar. Voor Bliq maakt het niet uit welke leverancier je kiest, zolang dit maar dynamisch is.

Dit type contract geeft je direct toegang tot de groothandelsmarkt voor stroom. Op deze markt is de prijs voor een kWh stroom elk uur anders, afhankelijk van de hoeveelheid vraag en aanbod. De prijzen zijn één dag van tevoren vastgesteld. Vandaag rond 15:00 weten we ze voor de dag van morgen.

Over het algemeen is de stroom door hogere vraag iets duurder in de ochtend en avond, en goedkoper in de nacht en middag. Het toenemende aanbod van zonnestroom overdag en energie uit windmolens drukt deze prijs steeds verder naar beneden.

Wat is het verschil met een variabel en vast energiecontract?

Door je thuisbatterij slim in te zetten, kun je gebruik maken van de uren met een lage prijs gedurende de dag. De thuisbatterij wordt dan automatisch geladen op de goedkope uren.

Los van wat we kunnen doen met slimme batterij aansturing, zitten er nog meer voordelen aan een dynamisch energiecontract. De prijs die je betaalt en ontvangt voor je stroom is namelijk een stuk eerlijker. Bij een vast of variabel contract is de stroomprijs voor een langere tijd vastgezet, maar jouw energieleverancier koopt (deels) in op de groothandelsmarkt. Het is moeilijk te voorspellen wat deze prijzen gaan doen, dus rekent de leverancier een extra marge. Hiermee dekken zij zich in tegen prijsfluctuaties.

Bij een dynamisch energiecontract betaal of ontvang je de werkelijke prijs van het moment, dus het risico voor je energieleverancier is een stuk lager. Dit scheelt jou extra kosten! Nog een voordeel is dat je leverancier geen langetermijncontracten aangaat, om jou in je stroom te voorzien in de toekomst. Alles gebeurt namelijk op dagbasis. Hierdoor ben je dus ook vrij om over te stappen wanneer je wilt.

We kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de rekening die maandelijks bij je op de mat valt. Die ziet er afhankelijk van je verbruiksprofiel per dag en de gekozen aanbieder anders uit. Over het algemeen zal het in de zomer goedkoper zijn dan in de winter. Het kan zelfs zijn dat je in de zomer geld toe krijgt door door grotere hoeveelheid injectie van zonnestroom! In de winter kun je dan echter wel een wat hoger bedrag verwachten. Gemiddeld genomen over het jaar is dynamisch veelal goedkoper dan vaste- en variabele contracten.

Categorieën: Kennisbank