Ga naar de inhoud

Bliq met Huawei omvormer, zonnepanelen & batterij

Huawei is momenteel één van de meest verkochte merken in Nederland en België. We leggen je uit waar dit systeem uit bestaat, hoe deze componenten samenwerken en wat je met een Huawei systeem ziet in de Bliq app.

Huawei SUN2000 omvormer & LUNA2000 thuisbatterij

Huawei biedt een hybride systeem aan. Dit betekent dat ze zowel stroom van zonnepanelen (hoog voltage DC) kunnen omzetten naar stroom voor in huis (230V AC). Maar tegelijkertijd ook stroom van zonnepanelen (hoog voltage DC) naar stroom voor in de Huawei batterij (hoog voltage DC).

Tevens kunnen deze modellen stroom van het net (230V AC) trekken en dit omzetten naar stroom voor de batterij (hoog voltage DC). Dit is bijvoorbeeld opladen op de goedkoopste uren van de dag met Bliq en een dynamisch energiecontract.

Daarnaast heeft Huawei ook Power Optimizers beschikbaar. Deze kunnen individueel achter de panelen worden geplaatst. Dit is echter niet noodzakelijk. In de praktijk zien wij dat deze in mindere mate gebruikt worden. Huawei omvormers hebben veelal 2MPPT trackers, zodat je 2 strings aan zonnepanelen kunt aansluiten.

Huawei Battery Management System (BMS)

Heel feitelijk is de Huawei omvormer overigens niet ‘geheel hybride’ maar ‘gedeeltelijk hybride’. Er is namelijk een deel van de technologie die in een ‘full hybrid’ omvormer zit, verplaatst naar het Battery Management Systeem (BMS); ofwel Huawei Power Module. De omvormer bevat een DC-bus die een deel van de zonnestroom naar de Power Module brengt om daarmee vervolgens de batterij op te laden. Deze DC/DC converter werkt 2 kanten op.

Het voordeel hiervan is dat Huawei omvormers veelal kleiner van formaat en lichter dan full hybrid modellen zijn. Het nadeel is dat Huawei omvormers hierdoor in principe alleen compatible zijn met Huawei batterij-systemen.

De Power Module zorgt ervoor dat alle batterij-modules gezamenlijk tegelijk worden geladen en ontladen, zodat er geen spanningsverschil tussen de batterij-modules kan ontstaan. Daarnaast zorgt deze ervoor dat er nooit diepontlading van de batterij-modules kan plaatsvinden. Hij schakelt af zodra het systeem te warm, te koud of overladen wordt. De levensduur van de batterij wordt dus verlengd door goede werking van het BMS.

Bliq op Huawei omvormer met zonnepanelen & batterij

Bliq zit aangesloten op de P1 poort van de slimme (digitale) meter. Hierdoor weten we precies wat er het huis binnen komt (inkoop) en wat er wordt teruggeleverd (verkoop/injectie).

Daarnaast zit Bliq aangesloten op de Huawei omvormer. Dit kan via Modbus RTU of TCP/IP. Jouw installateur maakt hier de beste keuze in voor jou. Door deze aansluiting kunnen we alle data van de omvormer uitlezen én hem op de juiste manier aansturen in combinatie met een dynamisch energiecontract.

We weten dus precies hoeveel Watt je zonnepanelen leveren aan de omvormer. Maar ook hoeveel daarvan de batterij in en uit moet gaan. We weten hoeveel er aan stroom naar jouw meterkast gaat (direct uit je zonnepanelen óf uit je batterij) en we weten hoeveel stroom er uit het net wordt gehaald om jouw batterij mee te vullen.

Door het deel uit de batterij & zonnepanelen af te trekken van de totale inkoop/verkoop, weten we ook precies jouw ‘echte’ verbruik in huis.

Dit alles is real-time te zien in de Bliq-app (beschikbaar voor iOS & Android).

Huawei als retrofit geïnstalleerd met Bliq (Nederland)

Het komt vaak voor dat er al een ouder zonnepanelen-systeem aanwezig is in huis. Dit zijn veelal (string) omvormers waar geen batterij direct op aangesloten kan worden.

Omdat het aanwezige systeem meestal nog lopende garantie heeft, is het niet aan te raden om hierop in te breken. Deze garantie vervalt dan namelijk bij de installateur die dit destijds heeft aangelegd. Gelukkig is er een goede oplossing voor: een hybride omvormer en batterij als ‘retrofit’ geïnstalleerd. Dit heet ook wel een AC-gekoppeld systeem. Let op: hybride omvormers als retrofit installeren kan alleen in Nederland.

In de voorbeeldfoto is er een Enphase systeem aanwezig. Achter de zonnepanelen op het dak zitten micro-omvormers die direct van DC, AC maken. Dit gaat via een AC kabel naar de Enphase logger binnen. Er is een Bliq-kWh meter geïnstalleerd op dit AC traject, zodat we precies weten hoeveel stroom er van de panelen komt.

Er is hier een Huawei 4kW (3 fase) omvormer geplaatst met Huawei 10kWh batterij en Bliq-vanger V2.0. De omvormer heeft een ‘schoon’ kabeltraject naar een nieuwe groep in de meterkast. De omvormer krijgt van Bliq opdracht om te laden met de geproduceerde Enphase zonnestroom en/of de goedkoopste stroom van het elektriciteitsnet met een dynamisch energiecontract.

Met deze configuratie behoud je garantie op je huidige zonnepanelen-systeem, heb je een volledig nieuw (zelfstandig opererend) batterij-systeem, wat past op alle merken zonnepanelen omvormers in de markt (bijvoorbeeld: SolarEdge, Enphase, etc) en kunnen we met Bliq alles perfect gecombineerd aansturen.

Ook de Bliq-batterij wordt in Nederland als retrofit geïnstalleerd en werkt daardoor samen met alle type zonnepanelen-systemen.

Bliq Huawei aansturing: verschil Nederland & België

Nederland

Omdat er in Nederland gesaldeerd mag worden, levert een algoritme wat simpelweg inkoopt op de goedkoopste uren en verkoopt op de duurste uren het meeste op per jaar. De zonnepanelen-opwek en het verbruik in huis lopen hier in de mix doorheen. Zo behaal je in Nederland het maximale resultaat. Zodra salderen wordt afgebouwd, wordt het algoritme aangepast naar zoals dit in België nu al werkt.

Wil je meer weten hoe dit werkt met (negatieve) dynamische prijzen, salderen en algoritme? Lees dan hier hoe dit werkt in Nederland.

België

In Vlaanderen is er geen salderen. Tevens geldt hier een capaciteitstarief. Hierom geeft Bliq in Vlaanderen veelal de voorkeur om te laden met zelf produceerde zonnestroom, aangevuld met de goedkoopste uren van de dag. Deze stroom wordt dan gedurende de avond ontladen op de vraag aan stroom van het huishouden. Hierdoor wordt getracht om de meter zoveel mogelijk op 0 te houden (zelfconsumptie-optimalisatie). Alles wat niet wordt verbruik in de avond en nacht, wordt verkocht voor de hoogst mogelijke prijs vlak voordat er weer productie van zonnepanelen komt óf de prijs weer laag wordt.

In de winter, wanneer er weinig zonnepanelen opwek is, wordt er vooral geladen op de goedkoopste uren. Daarnaast houdt Bliq rekening met het capaciteitstarief en zorgt er zo voor dat pieken afgevlakt worden.

Wil je meer weten hoe dit werkt met dynamische prijzen, capaciteitstarief en algoritme? Lees dan hier hoe dit werkt in België.

Met Bliq heb je altijd de goedkoopste stroom van de dag!

Categorieën: Kennisbank