Ga naar de inhoud

Installatie Bliq

Hoe wordt Bliq geinstalleerd om je thuisbatterij te upgraden?

Je kunt eenvoudig je thuisbatterij-systeem laten upgraden met Bliq. Dit kan bijvoorbeeld op thuisbatterijen van Huawei, SolarEdge, Growatt, K-Star, Solis & Solax.

Waar moet je rekening mee houden?

Je kunt Bliq laten installeren op een bestaand thuisbatterij systeem in je woning. Het is dan wel van belang dat je controleert of Bliq al compatibel is met jouw omvormer, anders kunnen we deze geen opdrachten geven voor laden en ontladen op het juiste moment.

Dit kun je eenvoudig opzoeken in deze lijst op de website voor Bliq installateurs. Het installeren van Bliq wordt altijd uitgevoerd door Bliq zelf óf een van onze gecertificeerde Bliq installateurs.

Hiervoor is de Bliq energiemanager, het Energie Management Systeem (EMS), nodig. Het is hierbij belangrijk dat je een stopcontact vrij hebt in je meterkast. Deze kan relatief eenvoudig bijgeplaatst worden als je dit niet hebt. Hoe het installatieproces in zijn werk gaat lees je hieronder. 

Bliq-vanger en communicatie met jouw omvormer

De Bliq energiemanager is een slim apparaatje dat kan communiceren met jouw omvormer. Deze wordt bedraad of via een RF-dongle aangesloten. Hierdoor kan de Bliq energiemanager op basis van het in jouw land geldende algoritme deze actief aansturen.

Daarnaast leest de Bliq-vanger je digitale/slimme meter uit, zodat we op basis van jouw verbruik in huis de beste momenten kunnen selecteren voor opladen en ontladen. Ook stuurt de Bliq energiemanager alle data naar jouw Bliq-app, zodat je altijd inzicht hebt in je zonnepanelen productie, stroom inkoop, stroom verkoop en het echte verbruik in huis. Hiermee heb jij inzicht in het behaalde resultaat!

De Bliq energiemanager heeft een ingebouwde SIM-kaart met dataplan zolang jouw abonnement loopt. Hierdoor is er geen Wi-Fi afhankelijkheid en is jouw slimme aansturing altijd online.

Locatie van de Bliq-vanger in huis

De Bliq energiemanager wordt meestal in je meterkast geplaatst. Deze wordt aangesloten op de P1-poort van de slimme meter met de meegeleverde kabel (aansluiting RJ12).

Mocht deze al in gebruik zijn door een ander apparaat wordt er een actieve P1-splitter tussen gezet. Daarnaast is het met batterij-aansturing van belang dat de Bliq-vanger met een CAT kabel (standaard internet kabel) aangesloten wordt op de omvormer.

De aansluitmogelijkheid op jouw omvormer kan verschillen, afhankelijk van merk en type. Denk hierbij aan RS485, ethernet of schroefaansluiting. Hierna wordt jouw Bliq energiemanager ingesteld door je installateur met de Bliq Qonnect app (beschikbaar voor Android & iOS) en toegevoegd in het installateurs portaal Bliq Qontrol.

Categorieën: Kennisbank