Ga naar de inhoud

Installatie Bliq

Kan Bliq worden geïnstalleerd op een bestaand batterij systeem in je woning?

Je wilt met Bliq van start maar wat komt er nou allemaal kijken bij de installatie? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Hoe ga je van start?

Je kunt Bliq laten installeren op een bestaand batterij systeem in je woning. Het is dan wel van belang dat je controleert of Bliq al compatible is met jouw omvormer, anders kunnen we deze geen opdrachten geven voor laden en ontladen op het juiste moment.

Dit kun je eenvoudig opzoeken in deze lijst. Het installeren van Bliq wordt altijd uitgevoerd door Bliq zelf óf een van onze partners.

Om Bliq te installeren heb je een Bliq-vanger nodig. Het is hierbij belangrijk dat je een stopcontact vrij hebt in je meterkast. Deze kan relatief eenvoudig bijgeplaatst worden als je dit niet hebt. Hoe het installatieproces in zijn werk gaat lees je hieronder. 

Bliq-vanger en communicatie met jouw omvormer

De Bliq-vanger is een slim apparaatje dat kan communiceren met jouw omvormer en op basis van ons algoritme deze ook actief kan aansturen.

Daarnaast leest de Bliq-vanger je slimme meter uit, zodat we op basis van jouw verbruik in huis de beste momenten kunnen selecteren voor opladen en ontladen. Ook stuurt de Bliq-vanger alle data naar jouw Bliq-app, zodat je altijd inzicht hebt in je verbruik, in- en verkoop van stroom en welk resultaat je hebt behaald.  

De Bliq-vanger heeft een ingebouwde SIM-kaart, waardoor je deze niet op je Wi-Fi hoeft aan te sluiten. Zo ben je gegarandeerd 10 jaar online na plaatsing.

Bliq-vanger installeren

De Bliq-vanger wordt meestal in je meterkast geplaatst. Deze wordt aangesloten op de P1-poort van de slimme meter met de meegeleverde kabel (aansluiting RJ12).

Mocht deze al in gebruik zijn door een ander apparaat wordt er een P1-splitter tussen gezet. Daarnaast is het met batterij-aansturing van belang dat de Bliq-vanger met een CAT kabel (standaard internet kabel) aangesloten wordt op de omvormer.

De aansluitmogelijkheid op jouw omvormer kan verschillen, afhankelijk van merk en type. Denk hierbij aan RS485, ethernet of schroefaansluiting. Hierna wordt jouw Bliq-vanger ingesteld door je installateur. 

Categorieën: Kennisbank