Ga naar de inhoud

Garantie thuisbatterij

Hoe zit het met garanties op thuisbatterijen?

De garantie op een batterij is meestal gebaseerd op een aantal jaren of de totale output van in megawattuur (MWh). In het geval van de Bliq batterij spreken we van 10 jaar garantie of een totale output van 3.06 MWh per 1kWh. Stel je hebt een Bliq batterij van 10kWh aangeschaft, dan is de totale output tot aan de garantieperiode voor jouw batterij 30.6MWh (3.06MWh*10kWh). Mocht deze output niet gehaald worden binnen deze 10 jaar, dan geldt de garantie van maximaal 10 jaar.

De meeste thuisbatterijen beschikbaar in de markt garanderen je dus 10 jaar of een bepaald aantal MWh gebruik. Kijk goed in de datasheet van de fabrikant of vraag dit na bij je installateur. De economische levensduur van een thuisbatterij is overigens veel langer dan de garantieperiode.

LFP – lithium-ijzer-fosfaat (LiFePO4) gebruik & degradatie

Meeste thuisbatterijen hebben LFP technologie, oftewel lithium-ijzer-fosfaat (LiFePO4). Dit is een vorm van lithium-ion-technologie. De LFP batterij is op dit moment de meest veilige batterij-technologie beschikbaar met relatief de langste levensduur.

Alle thuisbatterijen kennen een degradatie naarmate ze geladen en ontladen worden over tijd. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar aantal cycli en degradatie van LFP batterijen. Een publicatie in het Journal of The Electrochemical Society (2020) laat zien dat de gemiddelde LFP batterij na ±6.000 cycli nog 80% van de originele capaciteit heeft.

Met Bliq zal jouw batterij in Nederland gemiddeld 1.2 cycli per dag uitvoeren over het jaar. Soms is dat een halve, hele of 2 cycli per dag. Dat zijn dus gemiddeld 438 cycli per jaar. Voor België geldt er gemiddeld 1 cyclus per dag, omdat we hier zonnestroom combineren met goedkope stroom vanuit het dynamisch energiecontract.

Uitgaande van bovenstaande publicatie zal een LFP thuisbatterij met 1.2 cycli per dag door Bliq na ± 13,7 jaar nog 80% van de originele capaciteit over hebben. Dit is echter wel merk- & kwaliteit afhankelijk.

Het voordeel van Bliq toevoegen aan een batterij-systeem is dat de terugverdientijd veel korter is dan als je deze alleen voor zelfconsumptie inzet (lees: het opslaan van zelfgeproduceerde zonne-stroom om dit later op de dag in huis te gebruiken). Bij alleen zelfconsumptie zal jouw batterij zo een 100 dagen per jaar bijna niets doen, veelal in de winterperiode.

Categorieën: Kennisbank