Ga naar de inhoud

Capaciteitstarief

Wat is het capaciteitstarief?

Op 1 januari 2023 is in Vlaanderen het capaciteitstarief ingevoerd door de VREG. Dit tarief is geen extra kost op je energiefactuur, maar enkel een andere manier van berekening van jouw bijdrage voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Deze nettarieven werden berekend per kWh die jij van het net afneemt. Hoe meer stroom je verbruikte, hoe meer je kwijt was aan nettarieven. 

Het capaciteitstarief is geen extra kost op je energiefactuur maar enkel een andere manier van het berekenen van jouw bijdrage voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

Nu wordt je bijdrage nog deels gebaseerd op de hoeveelheid stroom die je in totaal van het net afneemt, maar ook op hoeveel vermogen jij maximaal van het net vraagt. Zet je dus je vaatwasser, oven en wasmachine tegelijk aan, dan moet het net in één keer veel vermogen leveren en veroorzaak je een piek. Elke maand wordt er vastgelegd hoeveel vermogen jij maximaal in één kwartier heb gevraagd, dat is je maandpiek. Na één jaar heb je dus twaalf maandpieken. Het gemiddelde van deze pieken wordt gebruikt om jouw capaciteitstarief te berekenen. 

De VREG heeft gekozen voor deze nieuwe manier van het in rekening brengen van de nettarieven, omdat de toenemende elektrificatie een steeds grote belasting brengt van het elektriciteitsnet. Als gevolg hiervan zal het net op veel plekken verzwaard moeten worden, en dat loopt behoorlijk in de papieren. Om het net voor iedereen toegankelijk, en vooral betaalbaar, te houden vraagt de VREG met het capaciteitstarief om een gedragsverandering die hieraan bij kan dragen.  

Bliq vlakt je pieken af, zodat je minder capaciteitstarief hoeft te betalen

Bliq helpt hierbij door juist stroom van het net af te nemen op momenten dat er veel aanbod is, en te zorgen dat jij stroom uit de batterij gebruikt als de vraag hoog is. Als we een goede prijs kunnen krijgen voor jouw stroom dan leveren we zelfs terug aan het net! Hiermee bewegen wij dus precies tegen de vraag en aanbod op het net in, en helpen we het net een handje! 

Het goede nieuws is dat je met het capaciteitstarief zelf enige controle hebt op de hoogte van je factuur. Daarbij, uit analyse blijkt dat bij een gemiddeld verbruiksprofiel van 3.500kWh per jaar het capaciteitstarief niet voor een toename in kosten leidt. Wil je je nou helemaal geen zorgen willen maken over wanneer jij je wasjes draait en lasagne in de oven zet, dan kan een door Bliq aangestuurde thuisbatterij uitkomst bieden.  

Als wij zien dat je veel vermogen vraagt van het net, dan zetten wij extra stroom uit je batterij in om deze piek op te vangen. Het is niet ons doel om jouw pieken onder de 2,5kW te houden. Dit zou een groot beslag leggen op de beschikbare capaciteit van jouw batterij. We zien dat het veel meer voordeel heeft om die capaciteit in te zetten voor het goedkoop inkopen van stroom, ofwel duur verkopen van stroom. Dit levert je meer op dan je zou besparen op het capaciteitstarief. Het algoritme berekent jouw gemiddelde maandpiek en probeert daar onder te blijven. Uitzonderlijk hoge pieken worden dus wel afgevangen, om op die manier het tarief te beperken.  

Categorieën: Kennisbank