Ga naar de inhoud

Brandgevaarlijkheid thuisbatterijen

Zijn thuisbatterijen brandgevaarlijk?

De thuisbatterij is net zo veilig als ieder ander apparaat in de markt. Producten die op de markt worden gebracht zijn namelijk onderhevig aan allerlei testen op basis van normen. Als ze deze doorstaan, worden ze pas goedgekeurd en mogen ze worden verkocht in de Europese markt.

Bijna alle thuisbatterijen zijn op basis van LFP technologie, oftewel lithium-ijzer-fosfaat (LiFePO4). Dit is een vorm van lithium-ion-technologie. De LFP batterij is op dit moment de meest veilige batterij-technologie beschikbaar met relatief de langste levensduur. Deze LFP batterijen worden bijvoorbeeld ook gebruikt in de nieuwste generatie Tesla, MG & BYD auto’s.

Battery Management System (BMS)

Om het risico op kortsluiting, overhitting, onderkoeling of overbelasting zo klein mogelijk te maken zit er in jouw thuisbatterij-systeem altijd een Battery Management System (BMS). Deze voorkomt al dit soort situaties en zorgt er ook nog eens voor dat jouw batterij de langst mogelijke levensduur heeft. Wanneer er een probleem herkent wordt schakelt het BMS de batterij volledig uit.

De juiste plaatsing/installatie van je thuisbatterij is vanzelfsprekend ook belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor de efficiëntie. Zo wordt het afgeraden om hem in een verblijfsruimte (woonkamer, slaapkamer, etc) te plaatsen. In de ideale situatie wordt deze geïnstalleerd in een koele ruimte, zoals bijvoorbeeld je garage of berging. Maar ook op zolder kan deze goed functioneren mits er voldoende ruimte beschikbaar is. Er zijn modellen beschikbaar die buiten geplaatst kunnen worden. Hiervoor is het belangrijk dat deze droog staat en niet in direct zonlicht.

Omdat correcte installatie van jouw thuisbatterij systeem van groot belang is, werken wij met de Bliq thuisbatterij met onze eigen gecertificeerde installateurs. Het is ook mogelijk om een thuisbatterij met Bliq te laten installeren door één van onze installatiepartners. Zij hebben de juiste kennis in huis voor het installeren van een thuisbatterij. 

Categorieën: Kennisbank